תחילה, יש לציין כי בדיקת האולטרסאונד היא בדיקה המיועדת עבור מגוון רחב של מטרות, סוגים וכן, מבוצעים באזורים כדוגמת בתי חולים ציבוריים ומרכזי הרפואה הפרטית. חשוב לדעת כי הפנייה לבדיקת אולטרסאונד היא הפנייה שתינתן רק בעת הצורך לבחון חשד לבעיה כזו או אחרת בבלוטת התריס, בעיה כדוגמת גידול, דלקת וכדומה, והאם ישנה אפשרות לבעיה בבלוטות הלימפה בצוואר. על כן, ניתן לומר באופן חד משמעי כי בכוחה של בדיקת אולטרסאונד צוואר לספר לא מעט נתונים המתלווים אל ערך רב בכל הסובב סביב פתולוגיות נוספת בבסיס הראש ולאורך הצוואר כולו וכן, גם לסייע באופן משמעותי בקביעה של טיפול מותאם לכלל הבעיות האפשריות ולשמש ככלי עבור המטפל בזמן תכנון התערבות כירורגית באזור הצוואר ובסיס הראש.
בדיקות אולטרסאונד הן בדיקות אשר מתבצעות בעזרת שימוש במכשיר אשר תפקידו לשדר גלי קול בתאלה שהאוזן האנושית אינה יכולה לשמוע. מבצע הבדיקה מצמיד אל העור שנמצא מעל האזור הייעודי מתקן אשר כולל משדר ומקלט. אזורים שונים מקבלים את גלי הקול החודרים אל הגוף, הרקמות מחזירות הד בצורה שונה אחת מהשניה, ובעזרת מחשב ניתן ליצור תמונה של פנים הגוף באזור הנבדק. אחד הייתרונות המרכזיים של בדיקת אלוטרסאונד הוא שאינו פולט קרינה מייננת ואין צורך בהזרקת חומרי ניגוד כמו בMRI ולכן אין מניעה של ביצוע הבדיקה לנשים בהריון או ילדים.
הפניה לבדיקת אולטרסאונד צוואר היא הפניה שתתקבל רק בעת בה מתעורר צורך לבצע בדיקה של רמת המצב והתפקוד של אזורים שונים באזור הצוואר ובסיס הראש. בבדיקת האולטרסאונד הצווארי נסרקים אזורים שונים בצוואר, בלוטת המגן, בלוטת הרוק הסובמנדיבולרית, בלוטות הלימפה, כלי הדם הגדולים של הצוואר והאזורים השטחיים של הרקמות הרכות. כל תהליך הבדיקה מתבצע על מנת לבחון אפשרויות של בעיות באזורים אלו, הגדלה של בלוטות הלימפה המעידה על דלקתיות או גידול, אבנים בבלוטות או סתימות בכלי הדם הגדולים. במקרים רבים נשלחים המטופלים לבדיקת אולטרסאונד כזו בכדי לוודא שלילה של סרטן לימפומה או כל דלקת אחרת.